10 правила при писане на текст, оптимизиран за търсачките

съдържанието е царЛегендарната вече максима “Content is king” в SEO средите буди доста въпросителни в последните няколко години. Различни специалисти твърдят, че има и други, не по-малко важни фактори, които определят колко високо в класирането на Google ще се позиционира дадена страница. Истината е, че без достатъчно качествено и добре оптимизирано съдържание, е невъзможно да се очакват топ позиции. Независимо колко авторитетен е вашия домейн, писането на текст, който е оптимизиран както за търсачките, така и за потребителите е ключов фактор за успеха ви.

Какво всъщност означава качествено съдържание

Според много SEO специалисти, качествения текст съдържа всички важни ключови фрази, с достатъчен брой споменавания. Това наистина е така, но все пак основната цел на съдържанието е и да продава. Със сигурност всеки собственик на уеб сайт предпочита по-малко посещения към сайта си, но повече приходи и продажби. Важно е да се намери баланса между писане на текст за търсачките и за потребителите. Ето някои основни характеристики на качественото съдържание:

 • Граматически и смислено издържано
 • Интересно
 • Уникално (не присъства в други сайтове)
 • Съдържа приканващи послания, които подтикват потребителя към действие
 • Обхваща максимално подробно разглежданата тема – няма минимален брой думи, които трябва да бъде самия текст. Важно е да се разгледат повечето аспекти на дадения проблем/нужда, които се разглеждат в текста, без излишно „разтягане на локуми”
 • Предлага решение на даден проблем
 • Логически структирирано в съответсвие с някои основни правила
 • Съдържа точните ключови фрази с необходимата честота на използване
 • Използват се думи, които обикновено нямат голям обем търсения, но в комбинация с основната фраза представляват т.н. long tail. Обикновено основния процент органични посещения са именно от дълги фрази, по които потребителите търсят решение на своя проблем
 • Използват се транзакционни ключови думи, като част от потенциални търсения по long tail фрази

Разбира се, самото писане на оптимизиран текст следва да бъде съобразено със спецификите на дадената ниша. Универсални правила няма, но добрият SEO копирайтър винаги може да намери точната рецепта за създаване на страхотно съдържание, което ще се хареса както на потребителите, така и на търсачките.

Стъпки при създаване на оптимизрани текстове

Може да няма универсална работеща формула за написването на SEO текст, но съществуват няколко основни стъпки, които всеки текстописец трябва да следва. По този начин самия процес се стандартизира и е много по-лесно за копирайтъра да създава голям обем висококачествено съдържание.

Стъпка 1 – проучване на зададената тема

писане на текстКолкото и ерудиран да бъде един копирайтър, е невъзможно да знае всичко. За да напише качествен текст, е нужно да направи първоначално проучване. Важно качество на един специалист е да може да се учи в движение, да запомня и разбира важните неща.

В тази стъпка той търси информация, синтезира я и подготвя план за това, какво ще бъде включено в крайния продукт. Тази стъпка е много важна, защото ако копирайтърът не успее да вникне достатъчно добре в самата тема, няма как да създаде уникален, интересен и продаващ текст.

Стъпка 2 – проучване на предлаганото от клиента решение

В първата стъпка текстописецът търси информация за даден проблем, а в тази се запознава с възможното решение, което собственикът на сайта може да предложи. Идеята е да първоначалния план да бъде оптимизиран, с цел да бъдат включени или изключени някои аспекти от разглежданата тема.

Стъпка 3 – подбор на ключови думи

Тук е необходимо да бъдат определени основните ключови думи, по които ще се оптимизира текста – тези с най-голям брой търсения. След това могат са добавят транзакционни думи, подтикващи фрази, и такива, които могат да бъдат част от long tail. Изготвя се списък с всички необходими думи и фрази, съобразен с целите на текста и особеностите на нишата.

Стъпка 4 – писане на текст

Създава се работен вариант на текста, който впоследствие може да бъде редактиран с цел по-добра оптимизация. Тук основната задача е да се покрият изискванията на първите 3 стъпки.

Стъпка 5 – създаване на заглавие (Title)

Заглавието е най-важния елемент от една уеб страница – то има най-висока тежест като единичен onpage фактор, има влияние и върху CTR в резултатите от търсене и социалните мрежи. Заглавието следва да съдържа основните ключови фрази, както и думи, които да накарат потребителя да кликне върху него. Дължината на заглвието е добре да бъде ограничено до 60 символа – не само от SEO гледна точка.

Стъпка 6 – определяне на основно заглавие (H1)

Обикновено, Title и H1 елементите съвпадат по подразбиране в повечето CMS-и. Нужно е да се разбира разликата между тях, както и възможностите за извличане на максималното от двата елемента. Title тагът определя заглавието на страницата, което ще се вижда в резултатите от търсене и в браузъра (при hover с мишката върху активния таб). Добра практика е използването на различен H1 таг – следващият по важност единичен onpage елемент. Този таг е видим за потребителите и търсачките, като задава най-важното заглавие като част от структурата на текста. Ето и нагледно пример за разликата между title и H1:

заглавия и подзаглавия

Стъпка 7 – избор на подзаглавия (H2-H6)

Използването на подзаглавия е важно за логически издържаното структуриране на целия текст. След като е уточнено водещото заглавие H1, е необходимо текстът да бъде разбит на подзаглавия, като се започне от по-широкото към по-тясното. Например: рокли, официални рокли и т.н.

Стъпка 8 – наситеност на ключови думи

Преди да се премине към финален преглед на текста, е нужно да бъде прегледана наситеността с ключови думи. Като неписано правило се приема, че никоя дума/фраза не трябва да представлява повече от 3-4% от целия текст. Основните фрази следва да са с най-висок процент на наситеност – в противен случай фокусът не темата ще бъде изместен.

Стъпка 9 – редакция

След като е почти готово съдържанието е нужно да бъдат прегледани всички основни елементи, евентуално да се поправят смислови, граматически, логически или пунктуационни грешки. Сега е моментът да бъдат премахнати повторения, прекаленото използване на подобни ключови думи в малки интервали от текста, оптимизиране наситеността с основните думи, ограничаване употребата на т.н стоп думи (такива, които не носят стойност за потребителя и търсачката) и тяхната замяна. Такива думи са например: предлози, причастия, местоимения, съюзи и други.

Стъпка 10 – мета описание

Вече имаме готов оптимизиран текст, остава да бъде написано мета описание, което е видимо за потребителите единствено в резултатите на търсачката. Целта е да бъде максимално синтезирано и да включва:

 • Основната ключова дума/фрази
 • Приканващи послания
 • Предимства
 • Решение на проблем

Мета описанието трябва да съдържа не повече от 160 символа, тъй като това е лимита, използван от Google при визуализирането на снипета на дадена страница в резултатите от търсене.

Каква цена да очакваме за писане на оптимизиран текст

Различните SEO агенции и копирайтъри предлагат разнообразни цени, което доста усложнява избора. Често срещана грешка е да бъдат избирани подобни услуги според цената – скъпото не винаги означава качествено, обратното важи в пълна сила. Поинтересувайте се какво точно представлява услугата, изисквайте примерни статии и едва тогава сравнявайте цени. Проверете дали са спазени повечето правила, класират ли се някъде тези текстове. По този начин ще разберете дали ви предлагат наистина SEO оптимизирано съдържание, или просто текст. Качеството ще ви струва поне 3 лв на 100 думи и всяка оферта под тази цена трябва да буди подозрение у вас.

Ако търсите добър копирайтър, който да ви предложи наистина добри текстове за вашия сайт, свържете се с нас!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *