4 причини защо евтината оптимизация на сайт не може да бъде ефективна

Стремежът на много фирми за бърз растеж и достигане на повече потребители онлайн често води до една основна грешка – прекомерна икономия на разходите за дигитален маркетинг и оптимизация на техния сайт, което в повечето случаи води до висока нерентабилност на вложените средства.

Увеличеното търсене на СЕО услуги предизвика съвсем естествен ръст и в броя компании, които обещават бързи, лесни и ефективни резултати на ниска цена. За съжаление, оптимизацията на сайтове за търсачки за да бъде ефективна в една сравнително конкурентна ниша, не би могла да бъде евтина. Причината е повече от ясна – за да бъде и SEO агенцията на печалба от договорката си с дадена фирма, нейните разходи следва да бъдат по-ниски от договорената цена.

Представяме ви няклко причини да прецените много добре, дали изобщо си струва да отделяте макар и минимални средства за оптимизация на сайт:

SEO оптимизацията изисква ресурси, за да бъде ефективна

евтина SEO оптимизацияЗа да бъде ефективна и качествена една услуга, е нужно да бъдат използвани определени ресурси. Независимо дали говорим за оптимизация на сайтове, козметични или транспортни услуги. Ако отидете в евтин салон за красота, който използва некачествена козметика, след извършената процедура не е особено сигурно дали ще изглеждате по-добре, и дали няма да получите алергична реакция. Същото важи и за пътуването с автобус до любимото ви място за отдих – ако шофьорите са невнимателни, автобусите стари и неподдържани, пътуването може да се превърне в истински ужас.

Познатото клише в SEO средите – съдържанието е цар, всъщност не е толкова далече от истината. Отдавна отмина времето на автоматично генерираното съдържание, пренаписани, преразказни или преработени със софтуер текстове, чиято цел е да бъде „излъгана“ търсачката, че всъщност на сайта ви има много полезно съдържание. Единствения начин една SEO компания да ви предложи евтина оптимизация на вашия сайт, и в същото време да генерира съдържание в него е това да става по „втория начин“.

Единствено качествените SEO копирайтинг услуги биха могли да осигурят за сайта ви достатъчно добро съдържание, което да спомогне за подобряване на позициите ви в търсачките. Сами се досещате, че за 100 лв на месец такса за СЕО, няма как вашият магазин да получи например 30 качествени, оптимизирани, полезни текстове, написани от средностатистически копирайтър. В крайна сметка съдържанието е най-важния фактор, по който търсачката класира всички сайтове. Без него, не може да очаквате особено добри резултати.

Освен качествените текстове, е нужно и изграждане на авторитет на целия сайт посредством външна SEO оптимизация (линк билдинг). Съществуват много безплатни ресурси, които ще осигурят входящи линкове за сайта ви, но остава отворен въпроса – дали ще бъде ефективна тази оптимизация. По-скоро отговорът е не. Качествените линкове струват пари, които не биха могли да бъдат покрити от ниската ви такса за СЕО. Това ще наложи на SEO фирмата, с която работите, да използва изцяло безплатни и некачествени ресурси, които не биха помогнали особено за по-доброто ви позициониране в google.

Конкуренцията

В особено конкурентните ниши онлайн, всички водещи сайтове и магазини са отделили много време, средства и усилия, за да постигант тези резултати. Не може да се очаква, че ще можете да се преборите с тях, ако отделяте само 1/10 от вложените от тях средства и време. За да бъдете и вие конкурентно способни, е нужно да приемете факта, че или ще се опитате да се доближите до тях, или по-добре да използвате алтернативни канали онлайн според своя бюджет.

Същото важи и за конкуренцията между SEO агенциите – разумно е да има ценова конкуренция между тях, но винаги има един праг, под който не може да се падне, за да бъде ефективна предлаганата оптимизация на сайт. Ако това се случи, неизбежно качеството на услугата ще бъде незадоволителна.

Опитът

СЕО оптимизацията изисква знания, опит и професионализъм, за да бъде ефективна. Когато дадената SEO компания наистина се справя със задачите си, тя получава препоръки, които водят много други клиенти, готови да плащат нужната цена, за да получат също толкова добро качество, възвръщаемост на инвестицията и ръст за целия си бизнес.

Не би било логично такава SEO компания да сваля от цената си, защото знае, че за да поддържа това качество на услугите си и да привлича нови клиенти, са нужни още и още ресурси. По тази причина, често фирмите, които предлагат прекалено евтина оптимизация за сайтове, всъщност не разполагат с нужния опит и професионализъм. Целта е една – да се привлекат колкото се може повече клиенти, готови да плащат по-ниска цена.

Ще си загубите времето

Щом вече сте решили, че желаете да инвестирате в подобряване на онлайн присъствието си, това означава, че сте разбрали важността на този канал за реализация на целите на вашата фирма. Дори едно бегло проучване на спецификата на SEO услугите, ще ви даде ясната представа, че резулатите не се получават бързо – нужно е време и правилна работа.

Предварителната ви настройка е, че освен средства, трябва да предоставите нужното време на избраната SEO компания да си свърши работата, а алогиритъма на търсачката да оцени подобренията във вашия сайт, неговата полезност и релевантност на потребителското търсене.

Проблемът започва да излиза наяве, когато мине повече от необходмото техническо време, което е нужно да забележите първите наистина видими резултати от извършената оптимизация на сайт (обикновено 6-9 месеца). Тогава разбирате, че не само сте загубили безвъзвратно инвестицията си, но и много време, през което нищо позитивно не се е случило със сайта ви. Това е време, през което бихте могли да търсите много по-удачни начини да популяризирате бизнеса си онлайн.

Дали ако сте загубили толкова месеци напразно, бихте се доверили на друга фирма за SEO отново, колкото и да ви я препоръчват – едва ли. Вашето доверие изобщо към този тип услуги е безвъзвратно загубено и вече бихте предпочели да инвестирате в онлайн реклама.

Какво е решението?

Цените за SEO оптимизация варират в голяма степен от индивидуалния проект на клиента и неговите цели. Когато получите индивидуална оферта за оптимизация на сайт, проучете какво точно включва цената. Настоявайте да ви бъде предоставена информация каква е цялостната SEO стратегия, изготвена за проекта ви. Повечето фирми, предлагащи ефективни услуги, ще ви предоставят и репорт за извършената работа.

Списък с част от “SEO целите“ на избраната агенция, които ще ви помогнат да прецените дали си струва да работите с тях:

  • „Ще сложим meta описания на страниците ви“ – МИТ – тези описания не влияят по абсолютно никакъв начин на класирането на сайта ви.
  • „Ще сложим ключови думи на страниците“ – МИТ – тези ключови фрази от много години дори не биват прочитани от търсачките, в зората на интернет са имали някакво значение, но вече не.
  • “Ще регистрираме сайта ви в над 200 директории“– дори да бъде изпълнена тази цел, в рамките на договорената цена, по-вероятно е този спам, насочен към сайта ви, по скоро да ви навреди.

Потърсете информация за фирмата, с която водите преговори – ревюта, препоръки, портфолио и резултатите, които са постигнали с други клиенти. Не се изкушавайте от ниската цена, защото колкото и да е евтина една услуга, ако не е качествена, по-практично е тези средства да бъдат спестени или инвестирани в нещо, което наистина си струва.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *