5 причини да наемем SEO компания, която да се грижи за онлайн присъствието ни

сео или рекламаДостигането до максимален брой потенциални клиенти е основна част от работата на всеки маркетингов директор. В наши дни онлайн каналите набират все по-голяма популярност и това е напълно разбираемо. Всяка себеуважаваща имиджа си фирма разполага със собствен сайт,  където са представени продуктите и услугите, които предлага. Основният проблем е, че конкуренцията в интернет пространството е жестока и привличането на таргетиран трафик към сайта е сложна задача, изискваща много знания, постоянство, време и нерви.

Съществуват различни онлайн канали, чрез които всяка компания може да осъществи връзка с потенциални клиенти – PPC реклама, банерна реклама, PR публикации, социални фирмени профили и страници, имейл маркетинг, и може би най-подценявания – органичен трафик от търсачките. Трудно е за един маркетингов специалист да управлява ефективно всички възможни онлайн канали, като основните причини за това са липсата на достатъчно време и познания във всяка специфична сфера. Това често налага възлагането на задачи на външна компания, но най-ключовият въпрос е: какъв тип агенция да наемем? Дали да бъде специализирана в PR и реклама, такава с опит в поддръжката на страници в социалните мрежи или … SEO компания? Ще ви дадем няколко много добри причини да заложите на последния вариант:

Добрата SEO компания предлага широк спектър от услуги

За разлика от PR агенциите и фирмите-специалисти в поддръжката на страници във Facebook например, надеждните SEO компании покриват по-голямата част от услугите, от които имате нужда. Това не изключва възможността да работите едновременно и с трите типа фирми, стига бюджетът ви да го позволява. Все пак една агенция за SEO предлага и управление на рекламни кампании (Facebook, Google и др.), PR кампании и публикации, може би на не толкова високо ниво, каквото би предложила специализирана единствено в тази сфера фирма, но със сигурност ще имате повече от задоволителни резултати.

Докато ефективността на рекламните кампании може да бъде измерена за кратък период, резултатите от оптимизацията изискват много повече време и усилия. Добър вариант е да наемете SEO компания, която да се грижи и за рекламните кампании, успоредно с оптимизирането на сайта, и сами да прецените дали се справят достатъчно добре с рекламата. Ако резултатите не ви удовлетворяват, можете винаги да стартирате работа със специалист в онлайн рекламирането. Сложността на процеса по SEO оптимизация изисква да работите с опитен специалист (фирма), тъй като никоя друга агенция няма да успее да постигне желаните резултати, независимо, че предлагат и подобни услуги.

Трафикът от Google продава повече

Несъмнено, потребителите, попаднали на вашия сайт през търсачката са по-склонни да купуват, в сравнение с тези, които са влезли, кликайки върху реклама. Причината е логична – хората се доверяват по-лесно на институция като Google, която е оценила качеството на даден сайт, в сравнение с рекламите, които се появяват навсякъде и по всяко време. Конверсията зависи в голяма степен от нишата, дизайна на сайта, описание и цени на предлаганите стоки и услуги, но често органичния трафик е няколко пъти по-ефективен от платения.

Висока възвръщаемост

Разходите за реклама следва да имат определена възвръщаемост (парично измерима или изграждане на имидж, авторитет), но когато говорим за онлайн присъствие възвръщаемостта е доста по-лесна измерима. Лесно можете да си направите сметката колко ви струват X посещения през платени канали, колко ви струва оптимизацията и органичните X посещения, и след това да сравните приходите от двата канала. Разбира се, подобни сравнения са оправдани единствено след постигане на определени резултати от оптимизацията.

При положение, че процентът на конверсия при натуралните посещения е по-висок, а цените за реклама не могат да бъдат определени като достъпни за всеки джоб, си струва да дадете шанс на SEO компания, която да ви помогне да подобрите своите позиции в Google.

Лесно таргетиране на потребители

 

тагетиране на клиентиКогато създавате рекламна кампания, един от важните въпроси, на които трябва да дадете отговор е: „коя е нашата целева аудитория?”. Едва тогава можете правилно да подберете канали, които да използвате за реклама и привличане на трафик.

При банерната реклама вие получавате данни за профила на посетителите на съответния сайт, но тази информация не може да ви даде точна представа за това дали потенциалните посетители могат да се превърнат в клиенти.

Освен това, тарифите обикновено са на импресия, а не на клик.

При рекламата във Facebook можете да таргетирате потребителите по интереси, демографски показатели и др., но това не означава, че те ще търсят точно това, което вие предлагате. По доста по-различен начин стоят нещата с Google рекламата – там освен демографски показатели, вие избирате при какви заявки по ключови фрази да се визуализират вашите реклами, като плащате единствено на клик.

В никакъв случай не омаловажаваме предимствата на банерната и Facebook реклама, които могат да бъдат много ефективни, но при тях таргетирането е доста по-сложно. Органичният трафик е базиран на същия принцип, както при Google рекламата, нужен е подбор на целеви ключови думи, фрази и словосъчетания, по които да се оптимизира сайта с цел повече посещения от потенциални клиенти. Предимството е, че вие вече знаете какво предлагате, по какъв начин потребителите го търсят, а шансът да се възползват от вашите предложения се увеличава многократно.

Инвестиция в дълготраен актив

Използвайки услугите на SEO компания, вие инвестирате във вашия сайт, на който можете да гледате като на дълготраен актив. Когато давате пари за реклама, вие получавате посещения към сайта си и евентуално подобряване на своя имидж онлайн. Реално, когато спрете да плащате за реклама, вашият сайт ще си остане с минимален трафик.

При оптимизацията нещата стоят по малко по-различен начин – всички извърешни дейности спомагат за дългосрочно и трайно присъствие онлайн, като единствения ви разход е месечната такса към SEO агенцията. Дори да спрете да плащате на агенцията, посещенията от търсачките няма да изчезнат, дори с времето да намалеят поради липса на поддръжка.

Ако търсите надеждна SEO компания, попаднали сте на точното място – свържете се с нас, за да обсъдим вашите нужди!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *