Тенденции в SEO оптимизацията през 2017 година

През вече отминаващата 2017 година ние от SEO Interactive извършвахме различни тестове и анализи на всички засилващи влиянието си фактори, чрез които Google оценява авторитета и полезността на сайтовете. Бързо развиващите се потребности на интернет потребителите налагат постоянни промени и усъвършенстване на алгоритъма на търсачката, за да отговори максимално добре на високите изисквания и да бъдат позиционирани на първа страница най-полезните страници при търсене по ключови фрази.

Вижте кои са факторите, които в най-голяма степен са увеличили своето влияние при класирането на даден сайт:

Скорост на зареждане на сайта:

скорост на зареждане на сайтЕдин от може би най-важните фактори за успеха на вашия сайт вече е скоростта, с която зареждат неговите страници. Времето, за което зарежда сайта е от голяма важност за всеки потребител, и вече никой няма търпението да изчаква по 10-15 секунди да бъде визуализирано търсеното съдържание.

От една страна, бавното зареждане отблъсква потребителите и голяма част от тях са склонни да напуснат сайта и да потърсят решение за своите нужди или проблеми на друго място. Това би увеличило bounce rate-а (процентът посетители, които не се задържат на страницата), което е сигнал за търсачката, че страницата не предлага достатъчно добро потребителско изживяване и следва да бъде понижен нейния авторитет и позиции в търсачката.

От друга страна, ако сайтът зарежда бързо, посетителите ще имат достатъчно добро потребителско изживяване и са значително по-склонни да пристъпят към действие (поръчка, запитване и т.н.). Времето, прекарано на сайта също може да се увеличи, заради много по-удобното ползване и навигация (прехвърляне от една страница на сайта в друга) – това е пък е друг важен фактор, който ще разгледаме по-нататък в статията.

Една от недвусмислените стъпки на Google в насока подобряване на потребителското изживяване е подкрепата на проекта AMP (Accelerated Mobile Pages). Целта на този проект е да бъде ускорено сервирането на статична информация през мобилни устройства посредством внедряването на AMP технология. Така зареждането на страници през мобилни устройства става почти мигновено. Потребителите, които сърфират в интернет през мобилни устройства вече надхвърля тези през десктоп компютри и логичното се случи – Google въведе нова голяма промяна в своя алгоритъм – Mobile First Index. Това означава, че позиционирането на сайтовете като цяло ще зависи от мобилната версия на сайта – потребителското изживяване, което предлага, и полезното за посетителите съдържание, спрямо тяхната заявка по ключова фраза в търсачката.

Независимо дали става въпрос за скорост на зареждане през десктоп или мобилно устройство, този фактор ще има все по-голямо влияние при определянето на позициите на вашия сайт.

Мобилна версия на сайта

Мобилна версия на сайтаБез значение дали става въпрос за адаптивен дизайн на сайта (оразмеряване на страниците и техните елементи според резолюцията на устройството), или за отделна версия на сайта, предназначена единствено за мобилни потребители – удобното използване при по-малка резолюция е вече задължително, ако искате в дългосрочен план успешно онлайн присъствие.

Споменатото интегриране на Mobile First Index означава, че Google първо ще види и оцени съдържанието и потребителското изживяване, което предлага вашата мобилна версия. Това означава:

  • Съдържанието на мобилната и десктоп версии следва да бъде идентично
  • Скоростта на зареждане при мобилни устройства трябва да бъде достатъчно добра
  • Потребителското изживяване трябва да бъде на ниво – лесна навигация, лесно видими текст и изображения (без да се налага постоянно zoom-ване)

Самото наличие или липса на удобна мобилна версия не бива да се разглежда като отделен фактор – по-скоро влияе на потребителското изживяване, което е водещия в случая фактор.

Използване на криптирана връзка чрез SSL сертификат

Сигурността на интернет потребителите е от изключително значение и търсачката от доста време насърчава собствениците на уеб сайтове да използват SSL сертификат за по-сигурно пренасяне на въведените данни от браузъра на потребителя до уеб сървъра.

Независимо дали използвате сайта на своята банка за извършване на банкови операции онлайн, плащате своите покупки с карта или въвеждате важна лична информация в онлайн формуляр – със сигурност не бихте желали тази информация да попада в чужди ръце.

сигурна връзка

несигурна връзка

 

Ето защо, за Google е важно да предлага в своите резултати от търсенето възможно най-сигурните за ползване сайтове.  Влиянието на този фактор се засили през тази година, и все повече сайтове на първа страница в търсачката са защитени със SSL. Освен това, голяма част от новите версии на браузърите визуализират предупредително съобщение, че връзката със сайта не е защитена. Дори полета, предназначени за въвеждане на лични данни биват обозначени като потенциално ненадеждни. Всичко това би отдръпнало потребителите от действие, което автоматично означава по-ниска конверсия и продажби за вас.

лични данни

При внедряването на SSL сертификат е много важно да бъдат извършени всички нужни настройки, за зареждане цялото съдържание през защитена връзка, както и настройки на пренасочване на всички версии на сайта към тази със SSL (https:// версия).

Локално търсене

локално търсенеИ през 2017 наблюдавахме все по-голямо влияние върху резултатите от търсене в зависимост от локацията на потребителя. Релевантността на дадена страница спрямо местоположението ви е една от подценяваните тенденции в SEO оптимизацията през последните години.

Тук не става въпрос единствено за позиционирането на бизнес листинги в резултатите на картата, която се появява в Google при търсене на определени услуги, а цялостното позициониране по всевъзможни ключови думи и фрази. Преди време, локалното търсене имаше по-силно влияние основно при заявки, включващи даден адрес (град, улица – например фризьор София).

В момента автоматично се засичат координатите на потребителя (без значение през мобилно или десктоп устройство) и се изваждат на картата най-удобните за него обекти в близост, а освен това и в стандартните резултати от търсене се дава приоритет на сайтове, които търсачката разпознава като удобни за посещение от потребителя. Ако търсите фризьор и се намирате в София, в резултатите от търсене ще се появят на първа страница в Google сайтове на фризьори с адрес в София.

Ето един абстрактен пример, за да стане още по-ясно огромното влияние на локалното търсене:

  • Сайт X, който е с условен авторитет в Google от 90% и се намира в София
  • Сайт Y, който е с условен авторитет в Google от 30% и се намира в Бургас

При търсене на услуга от потребител, намиращ се в Бургас и предлагана от двата сайта, в резултатите от търсене ще се позиционира много по-напред сайт Y, независимо от значително по-слабия си авторитет в сравнение със сайт X. Това дава много по-голям шанс на местните фирми да привлекат потенциални потребители. По този начин Google ограничава в голяма степен „нулеви“ посещения към по-авторитетни сайтове, които реално не биха могли да задоволят потребностите на потребители от други географски региони.

Съдържанието отново е топ фактор

Основна част от ефективната SEO оптимизация си остава създаването на полезно за потребителите съдържание, което е и достатъчно добре оптимизирано за търсачките. Каквито и препоръки да четете относно създаването на съдържание, което да се позиционира добре в търсачките по определени думи, трябва да сте наясно с фактите:

качествено съдържание

  • Наистина полезното и интересно съдържание се оценява от потребителите – в резултат на това може да получите натурално споделяне на страницата от сайта в социални мрежи, форуми, блогове или дори големи информационни сайтове. Това означава натурални входящи линкове към вашия сайт, повече трафик/продажби, налагане на бранд и много други позитиви. Но най-важно е дългосрочното влияние върху цялостното позициониране на сайта.
  • Качественото съдържание задържа вниманието на потребителя – така се увеличава времето на престой в сайта, а също подтиква потребителя да разглежда още и още страници
  • Съдържанието не означава само текст – потребителите обичат повече лесно смилаемата информация – например изображения, графики, видео. Замислете се, че изглеждането на едно интересно авторско видео в сайта ви ще означава поне 5 минути престой на дадената страница. А дали текста ще предизвика винаги такъв интерес и ще задържи вниманието?
  • Оптимизираното съдържание е единственият начин вашият сайт да се класира по повече на брой ключови фрази в търсачката. Чрез оптимизиране на съдържанието, вие не само ще извлечете максимума от разнообразните комбинации от фрази, по които потребителите търсят продукти и услуги онлайн, но и нещо много повече – ще бъдете с едни гърди пред конкуренцията.
  • В момента алгоритъмът на Google отдава много по-голямо значение на съдържанието, за сметка на входящите линкове. Докато преди години работеща техника беше изграждането на връзки към дадена страница с определен текст на връзката (фраза, по която се цели челно класиране), сега това почти не работи, а и може да доведе до алгоритмично наказание и попадане под ударите на строгите спам филтри на търсачката. Вече е много по-трудно дадена страница да се класира по фраза, която по никакъв начин не присъства като елемент от нея (независимо дали е в header, body, sidebar или footer частта).

Брой посещения към сайта

Трафикът на потребители към сайта през 2017 се оказа доста важен фактор при определяне авторитета на един сайт от търсачката.

Какво реално означава за Google повече трафик към даден сайт – вероятно там има нещо наистина полезно за потребителя. Тук говорим за реален трафик (изключваме ботове и паяци, обхождащи сайтовете) , независимо какъв е неговия източник – реклама, натурален трафик, външни връзки от други сайтове, социални мрежи. Колкото повече трафик има вашия сайт, толкова по-добри позиции можете да очаквате в органичните резултати на търсачката – още една причина да се обърне по-сериозно внимание на създаването на качествено съдържание.

Ако тези посещения са достатъчно ангажиращи за потребителя (с нисък bounce rate), съвсем спокойно може да очаквате и видими ръстове в натуралния трафик.

Потребителско поведение (UX)

Вече засегнахме някои от основните фактори, влияещи на потребителското поведение и съответно позиционирането в търсачката – скорост на зареждане, сигурност на връзката, удобство за мобилни устройства, интересно съдържание.

sitelinksНо какво още оказва директно или индиректно влияние при оценката от Google на дадена страница?

Времето прекарано в целия сайт, както и във всяка отделна страница влияе директно върху техния авторитет в търсачката. Лесно може да проверите които страници от вашия сайт се отличават с повече авторитет от други, когато изпишете в браузъра името на вашия бранд. В тази ситуация ще се появят т.н Sitelinks, предложени вътрешни линкове към страници от сайта, които Google смята за полезни.

 

Ще забележите пряка зависимост от броя преглеждания на дадена страница и присъствието и в тези Sitelinks. За целта използвайте инструмента Google Analytics:

Google Analytics

 

Влиянието на входящите линкове намалява

Всички посочени дотук промени в алгоритъма на Google и SEO тенденции водят до логичния въпрос – Защо пропускаме входящите линкове?

Първоначално търсачката е класирала сайтовете според количеството входящи линкове от други сайтове, и фразите, използвани в тези линкове. В момента е непосилно за Google да определи кой сайт е полезен единствено въз основа на неговите входящи линкове. Но за сметка на това доста лесно може да определи кой се опитва да манипулира резултатите в търсачката чрез споменатите вече спам филтри! Ето защо SEO оптимизация вече не означава линк билдинг – нещо, което все още много компании прилагат като ЕДИНСТВЕНА стратегия за оптимизация на даден сайт.

По наблюдения на SEO Interactive върху клиентски проекти, цялостната техническа и вътрешна оптимизация, извършвана в началото на нашата работа, води до изключителни резултати и челни позиции, без изграждането на нито един нов линк към сайта. Самият линк билдинг е процес, който за да доведе до позитивни резултати, следва да бъде максимално разпределен във времето, за да не бъде засечен като спам от търсачката.

SEO Interactive – винаги в крак със SEO тенденциите

SEO 2017

Ако искате вашият сайт да бъде оптимизиран според най-новите изисквания на Google, без никакви рискове за наказание на сайта и с наистина видими резултати – свържете се с нас!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *