Как да увеличим CTR в търсачките

CTR (Click-through rate) при органични търсения в търсачките представлява съотношението на броя потребители, които кликват върху даден резултат, спрямо общия брой потребители, които виждат този резултат. Например, ако вашата страница е видяна 100 пъти при търсене по ключова фраза „евтини дамски рокли” , и е отворена 15 пъти, то CTR за вашата страница по тази фраза е 15%.

Формулата за CTR е следната:

CTR = Кликове/Импресии*100

Съществуват най-общо 4 елемента от вашата страница, които потребителите виждат в резултатите от търсене:

 • Заглавие на страницата
 • Meta описание
 • Структурирани данни
 • URL адрес

Добрият SEO оптимизатор знае как да извлече максималното от моментните позиции в търсачките. В крайна сметка по-важен е броят таргетирани посещения, а не толкова самата позиция. При добре оптимизирана страница, тя може да привлича повече потребители посредством по-висок CTR, в сравнение със страници, които се класират малко по-напред в търсачката. Ето как изглеждат резултатите в търсачката по думата “мусака”:

елементи на резултат

Избрали сме дума точно от тази ниша, защото са използвани всички възможни елементи. Маркирали сме ги по следния начин

1 – заглавие на страницата

2 – meta описание

3 – структурирани данни

4 – url на страницата

Вижте няколко съвета за повишаване на CTR чрез ефикасно използване на отделните елементи:

Оптимизирано заглавие

висок CTRТова е една от най-сложните задачи за всеки оптимизатор. Проблемът се състои в това, че трябва да се оптимизира тази толкова важна част от страницата едновременно и за търсачките, и за потребителите. Необходимо е да бъдат включени всички желани ключови думи, като се комбинират по атрактивен за потребителите начин. Понякога в името на високия CTR трябва да се включат и фрази, които по никакъв начин не се търсят в комбинация с желаната фраза. Тяхната роля е да приканят потребителя към действие, т.е да кликне върху резултата.

Ето и няколко трика:

 • в заглавието трябва да се съдържа решение на проблем
 • трябва максимално да описва потребителската заявка
 • заглавието трябва да съдържа основната дума/фраза, по която търсят потребителите
 • добавяне на атрактивни и приканващи към действие думи. Например – най-добрите, качествени, изгодни, лесни, бързи и т.н.

Ще ви посочим и кои от заглавията в посочения по-горе пример биха имали по-висок CTR от други, и в кои случаи:

Първият резултат приканва към действие потребители, които търсят класическа рецепта за мусака. Въпреки, че заявката се състои от една дума, в повечето случаи потребителите са наясно какво точно търсят – склонни ли са към експерименти, или искат нещо традиционно.

Третият резултат ще бъде по-атрактивен за потребители, които са следвали други рецепти за мусака, но резултатът не е бил това, което са очаквали. Посланието, че това е изпробвана рецепта, би ги накарал да се доверят повече на този резултат, за сметка на други в класирането.

Последният резултат може да очаква повече посещения от потребители, които за първи или втори път ще правят мусака.

Не е трудно да се заключи, че CTR зависи не само от това как сте оптимизирали заглавието си, но и кой тип потребители представляват интерес за вас. За да избегнете висок bounce rate, не рекламирайте нещо, което реално не предлагате на страницата.

В посочения пример може да бъдат използвани и универсални приканващи думи, които да обхванат повече потенциални посетители. Помислете какво търсят повечето хора, и какво би им харесало. Например – искат бързо да приготвят ястие, желаят да бъде вкусно, предпочитат да им се получи лесно. Вариантите са много, но ето как биха изглеждали някои от заглавията, ако са още по-добре оптимизирани за висок CTR:

Традиционна рецепта за мусака с кайма и картофи – Традиционна рецепта за вкусна мусака с кайма и картофи

Мусака с картофи за начинаещи – Бърза и лесна мусака с картофи за начинаещи

Meta описание

Това е HTML таг, който се поставя в <head> секцията на вашата страница и накратко представя нейното съдържание. Препоръчителния размер е до 160 символа, за да бъде изцяло видимо в резултатите от търсачката. Самият код на мета описанието е следния:

<meta name="description" content="Описание на страницата, което подтиква потребителя да кликне върху резултата - обикновено до 2-3 кратки изречения"/>

Единствената цел на този тип описание е да повиши CTR, или с други думи да накара потребителите, които го видят в SERP, да кликнат върху него. Този текст не е видим за потребителите на вашия сайт, а единствено за търсачките, които впоследствие го показват в своите резултати при заявки по ключови думи. Неправилно е твърдението, че мета описанията оказват пряко влияние върху вашите позиции и е задължително да присъстват на всяка страница от сайта ви. Влиянието им е индиректно, тъй като по-високия CTR е сигнал за Google, че има нещо интересно за потребителите на въпросната страница, и има вероятност търсачката да му даде лек тласък в позициите.

Хубавата част тук е, че можете да оптимизирате описателния текст единствено за потребителите, няма нужда изобщо да се съобразявате с търсачката. Освен това имате повече място, в което да предстваите една идея по пълно своето рекламно послание. Ето няколко препоръки при писането на мета описание:

 • както споменахме, текстът е добре да не бъде по-дълъг от 160 символа. В противен случай, символите извън максимума ще останат скрити. Понякога Google показва и повече от този ориентировъчен максимум, но е по-добре да не оставяте нищо на случайността.
 • използвайте лесен за разбиране език, който не само представя услугата/продукта, но и звучи убедително
 • задължително използвайте call-to-action послания, текст, който приканва към действие. Например поръчай, опитай, обади се на телефон, кликни тук, решение на проблем – примерно: “търсите услуга X? Ние ще ви предложим услуга X на невероятна цена!”. Използваните думи, разбира се, зависят изцяло от вашата ниша и самия продукт
 • да съдържа основната ключова дума – все пак клиентът трябва да види, че предлагате точно това, което е потърсил. Освен това, Google bold-ва (удебелява) ключовите фрази, които присъстват в описанието и съвпадат с потребителската заявка. Така той може лесно да забележи, че при вас може да намери решение на своя проблем или нужда.
 • уникалност – не е добра идея да копирате еднакви описания на различни страници. Например, ако разполагате с магазин за рокли, не ползвайте един и същ текст за всички модели вечерни рокли.
 • привличащи вниманието символи – в някои ниши, използването на хващащи окото HTML символи могат да помогнат за повишаване на CTR. Ето и пример:

символи за висок CTR

Структурирани данни

Няма да изпадаме в технически подробности за интегрирането на стуктурирани данни и маркирането на отделни елементи от страницата ви. Накратко: помагат на търсачките да открият лесно даден елемент (текстови или графичен), и да го представят по малко по-креативен начин. Структурирани данни могат да бъдат използвани за множество елементи, които обикновено се ползват от повечето сайтове в дадена ниша.

Неслучайно използвахме за пример резултат от търсене в нишата с рецепти, тъй като за нея, Google е отделил специално внимание и може да показва rich snippets за различни и полезни за потребителите елементи, като например: снимка, калории, време за приготвяне, категория рецепта и други.

Универсално използвани са звездичките за рейтинг, които са приложими за абсолютно всякакви сайтове. При онлайн магазините могат да се добавят параметри за даден продукт, цена и други характеристики. Използването на структурирани данни с цел повишаване на CTR е строго индивидуално и следва да бъде съобразено с характеристиките на дадената ниша.

URL адрес

Въпреки, че създаването на оптимизирани url адреси е част от вътрешната SEO оптимизация, това оказва влияние и върху CTR. Използването на SEF (search engine friendly) адреси на страници подобрява и потребителското изживяване. Все пак не е приятно да виждате url адреси със странни символи, по никакъв начин свързани с вашата заявка в търсачката. Ето и пример за адрес, който не би помогнал за повишаване на CTR:

мусака урл

В случая не правим реклама или антиреклама на ничий сайт, а просто анализираме данните.

Много полезна практика е използването на breadcrumbs (“хлебни трошички”) във вашия сайт, които играят ролята на вторична навигация. Те показват на потребителя къде точно се намира в структурата на сайта, и му се предоставя път до свързаните по-висши или по-нисши елементи от йерархичната структура. Ако погледнете използваните breadcrumbs в страницата, която четете в момента (най-горе, под менюто), ще видите че се намирате в страница “Как да увеличим CTR в търсачките”, която попада в категория SEO на блога, част от сайта SEO Interactive.

“Хлебните трошички” са много полезни за повишаване на CTR, когато са маркирани със schema.org. По този начин в стуктурата на url адреса, който се визуализира при резултатите за търсене, съдържа наименованието на отделните елементи, а не тяхното изписване като част от url. Ето и нагледно за какво точно става въпрос:

урл мусака

Нека погледнем и как точно изглежда url адреса на последния резултат (отбелязан със зелено) – http://vinagi-vkusno.blogspot.bg/2015/02/blog-post_17.html . Очевидно това не е user- или Search Engine – friendly адрес, но всичко е компенсирано чрез използването на breadcrumbs.

За повишаване на CTR в Google чрез оптимизиране на адресите на страницата, обърнете внимание на:

 • правилна транслитерация, за да могат потребителите лесно да прочетат адреса, ако не е на кирилица
 • използвайте максимално кратки и описателни адреси
 • използвайте breadcrumbs за още по-приятно потребителско изживяване

Надяваме се, че сме ви били полезни с този материал. Ако търсите качествена SEO оптимизация, както за търсачките, така и за потребителите, свържете се с нас!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *