Основни аспекти на оптимизацията за търсачки

Основни аспекти на оптимизацията за търсачкиНие от SEO Interactive в следващите редове ще ви запознаем с основните аспекти на нашата работа, за да добиете по-добра представа какво точно ще получите за цената, която ще ви изпратим като оферта за оптимизация на вашия сайт. Целта ние е да ви помогнем да направите своя информиран избор на SEO агенция, с която да работите.

СЕО оптимизацията може да бъде разделена на три основни категории дейности:

 • Техническа (On-site)
 • On-page
 • Външна (Off-page)

Разбира се, има и други фактори, които индиректно влияят върху цялостното позициониране на сайта ви, като например UX (потребителско поведение), трафик към сайта през други канали и т.н. По-подробно ще разгледаме само тези фактори, които директно оказват влияние на позициите в търсачката.

Съдържание на страницата (кликни за бърз достъп):

 1. Техническа (On-site) SEO оптимизация
 2. Onpage SEO оптимизация на сайт
 3. Външна (off-page) SEO оптимизация

Техническа (On-site) SEO оптимизация

Това е най-сложната задача за всеки, който иска сам и напълно безплатно да оптимизира сайта си. Ако използвате някоя от популярните платформи като например WordPress, можете да намерите доста безплатни решения, които ще ви помогнат за Onsite SEO. Такива например са SEO модула Yoast, кеширащи плъгини за подобряване скоростта на зареждане, решения за оптимизиране на изображения и кода на сайта (CSS, JS, HTML) и т.н.

Въпреки това, безплатната SEO оптимизация не означава със сигурност, че ще даде желания резултат, или поне не толкова бързо. Трябва да сте наясно какво точно трябва да направите, и по-важното – защо? Ако не можете да се справите сами с тази част, е най-добре да потърсите помощ от уеб разработчика, създал сайта ви (особено ако е custom система), или още по-добре – към специалист, наясно с техническите фактори, които Google взема предвид при класирането на страници в резултатите от търсене.

Кои са основните технически фактори, на които следва да се обърне повече внимание:

Скорост на зареждане на сайта

Това е един от изключително важните фактори за максимално удобство на всеки потребител. Ако влезете в даден онлайн магазин и си търсите нови обувки, но всяка страница зарежда по 10 секунди, склонни ли сте търпеливо да изчаквате, за да разгледате повече от един модел? В случая нито вашето мнение (тъй като може да сте ужасно търпелива личност), нито нашето имат значение – важно е какво смята Google по въпроса.

Когато болшинството хора нямат време за губене, разглеждайки дразнещо бавни сайтове, а искат за минути да задоволят някаква своя потребност онлайн, в реда на нещата е търсачката да дава предимство на по-бързо зареждащите магазини. Значимостта на този фактор се засили в последните 2-3 години, когато основната част от интернет потребителите търсят през мобилни устройства. Ако един сайт зарежда бавно на декстоп или лаптоп, представете си колко време ще му е нужно да зареди на мобилно устройство с доста по-слаби технически характеристики.

Тук няма да засягаме AMP (Accelerated Mobile Pages) технологията, тъй като смятаме, че е подходяща основно за новинарски сайтове/блогове и в общия случай не е особено приложима за нашите клиенти. Съществуват няколко основни фактора, които може да са причина за забавяне на сайта ви. От всички инструменти за тестване скоростта на зареждане на сайт, имаме два фаворита, които винаги използваме: GT Metrix и Pingdom.

С помощта на първия можете да видите всички основни препоръки за технически подобрения, които ще допринесат за по-бързото зареждане, както и усреднена оценка на база всички фактори, които тества инструментът.

Вторият инструмент може да ви покаже всички заявки, които сайтът прави, за да видите коя/кои от тях забавят най-много цялостното зареждане на страницата, както и техния размер (kB/mB). Например, ако целият размер на страницата ви е 900 kB, а едно единствено изображение в нея (една заявка) е с размер 400 kB ще ви накара да проверите дали не може по някакъв начин да намалите неговия размер (а със сигурност има начини).

Ето на какво трябва да се обърне най-голямо внимание:

Размер на страницата

Колкото по-голям е размерът на една уеб страница, толкова повече време е необходимо на браузъра да визуализира нейното съдържание. Общият размер зависи от сумарната големина на всички файлове, към които има заявки. Има няколко основни типа файлове – CSS, JavaScript, HTML и изображения (всички останали типове ги наричаме условно „други“).

Нека разгледаме резултатите от теста на нашата начална страница през инструмента Pingdom:

размер на страница

Размерът на тази страница е 666.0 kB, като ако разбием големината на всички основни групи файлове, ще видим къде има потенциал за подобрения:

pingdom

За да намалим размера на всички файлове, трябва да се направи т.н. минифициране или компресиране.

Минифицирането на CSS файловете представлява премахване на всички празни места във файла, тъй като са ненужни за правилното функциониране на сайта, а в същото време увеличават неговия размер.

Ето пример за няколко реда css код в даден файл:

неминифициран css

Ако се минифицира с подходящ инструмент, ще изглежда по следния начин:

минифициран css

Само като хвърлим едно око каква част от страницата, която четете, заема неминифицирания css код, можем да си дадем сметка, че има потенциал да намалим значително размера на css файловете си. Все пак, става въпрос за някакви килобайти, но те могат да са самостоятелна причина за забавяне на сайта ви с около 1 секунда.

Обикновено минифицирането на css не води до неправилно визуализиране на страниците, но в някои редки случаи са възможни изключения. Затова винаги, когато се минифицират файлове е добре да се направи пълен бекъп на сайта. CSS отговаря за стиловете на отделните елементи от страницата – в посочения пример какъв цвят и размер на шрифта да бъде текста в дадените елементи на страницата.

Минифицирането на Javascript цели същото – премахване на ненужното празно пространство във файловете. В зависимост от спецификата на кода, са възможни по-чести проблеми с правилното му изпълнение след минифициране, но като цяло също се случват рядко.

Минифицирането на HTML (целия изходен код на страницата) също е много важен, но като цяло неговата големина както сами можете да видите от скрийншота по-горе е значително по-малка – 1% от общата големина на страницата.

Когато говорим за изображения, правилният термин е компресиране – редуциране големината на файла. Оптимизирането на изображенията включва не само тяхното компресиране, но и оразмеряване до точните параметри (ширина и височина). За компресиране се използва специализиран софтуер, като качественият такъв намалява размера на файла без да разваля качеството на изображението.

Оразмеряването се прави с цел премахване на ненужната големина на изображението, при положение, че се визуализира по-малък размер от оригиналния. Например, ако качите изображение в сайта си с ширина 1000x1000px, но реално се визуализират 300x300px (заради зададен стил), можем просто да го оразмерим и да намалим големината му.

Другите типове файлове са по-специфични и понякога не е възможно тяхното минифициране, особено ако говорим за външни ресурси. Ето защо е препоръчтително всички ресурси да се хостват при вас.

Брой заявки (HTTP requests)

Всеки HTTP request представлява заявка от браузъра на потребителя към сървъра, където се намира сайтът ви, за зареждането на определен файл (например изображение, css или js). Изпълнението на всяка заявка отнема определено време, което зависи също така и от големината на всеки файл. Все пак, е по-добре да имате една заявка към CSS файл с големина 300kB, отколкото 20 заявки към също толкова отделни CSS файлове с обща големина 500 kB. По-големият брой заявки в случая ще забавят повече зарежднето, отколкото общия размер на всички css файлове. Ето защо е важно да се редуцира броят HTTP заявки до възможния минимум.

Повечето готови CMS-и (Системи за управление на съдържанието) и разработени теми към тях идват с множество функционалности и опции, които да бъдат използвани в зависимост от конкретните нужди. Обикновено един сайт не използва всички налични функционалности на темата и съответно има редица файлове, които изобщо не влизат в употреба. Въпреки това, браузърът пуска заявки към тях, защото са налични в изходния код. Същото важи и за различни модули и плъгини, които са инсталирани, но не се използват.

Всичко това води до ненужно забавяне на сайта. Намаляването на броя заявки е важна част от техническата SEO оптимизация на всеки сайт. Чрез инструмента Pingdom можем да видим всички HTTP заявки и да преценим кои от тях са нужни, и кои могат да се премахнат или да се обединят в една. Това може да се направи в няколко насоки:

 • Спиране на заявките към ресурси (файлове), които не се използват
 • Обединяване на няколко сходни файла в един
 • Обединяване на малки изображения, използвани глобално в сайта

Обединяването на файлове обикновено се прави за CSS и Javascript. Някои уеб разработчици предпочитат да създават отделни css файлове за различните елементи от страницата (например слайдъри, галерии, иконки и т.н.). Това обаче генерира голям брой заявки и забавя зареждането на страницата. Обединяването на всички css файлове в един е удачен вариант. Същото важи и за Javascript, но самият процес е по-сложен, тъй като могат да се появят различни конфликти, които да доведат до неправилното изпълнение на функциите на този тип код.

Изображенията са много важни за дизайна на сайта, но понякога се изплзват прекалено много на брой малки картинки и иконки, които представляват отделна заявка, която браузърът трябва да обработи. Възможно е всички тези малки като размер изображения да бъдат обединени в едно, и с помощта на CSS да се визуализира определена част от тях (желаният участък от обединеното изображение).

Тук става въпорс за т.н. CSS Sprites. Ако сайтът ви зарежда иконки на имейл, телефон и др., които са изобржания, обединяването им ще спомогне за намаляване броя заявки, и в същото време по никакъв начин няма да пречи нито на дизайна, нито правилното визуализиране на сайта. Ако темата ви използва някакви фонове (background), които се зареждат с повтаряне на едно и също изображение, е добра идея такава заявка да се премахне, а самият дизайн да се оформи изцяло с CSS стилове.

Ето как изглежда един Sprite от множество изображения:

css sprites

Това са общо 31 изображения, или 31 HTTP request-а за визуализиране логото на всяка марка автомобил. След интегрирането на CSS Sprite, има само една заявка, а резултатът е по-бързо зареждане на страниците. Ето и реално как изглеждат в действие:

image sprites

Кеширане и компресиране на файловете

Тези технически подобрения за подобряване скоростта на зареждане се правят на сървърно ниво.

Кеширането на браузъра е полезно за бързото зареждане на дадена страница, която е повторно посетена от един и същ потребител. Този тип кеширане служи за записване на някои статични файлове от страницата локално в браузъра на потребителя. Така, когато същият посетител отвори страницата след време, браузърът много по-бързо ще я визуализира, тъй като вече не се налага да зарежда отново всички файлове. Настройките на този тип кеширане са сложни и за да бъдат акуратни, винаги е добре да се доверите на SEO специалист, който знае какво прави.

Кеширане на сървърно ниво – при този тип кеширане, вместо да обработва всяка заявка, сървърът „взема“ резултатът от всички заявки за дадена страница и ги записва. При зареждане на съответната страница в браузъра на потребителя, се показва именно този записан на сървърно ниво резултат. Така вместо да зарежда всички файлове, браузърът визуализира кешираната версия на страницата. Трябва да се има предвид, че ако се правят някакви промени по дадена страница, за да се визуализират в браузъра на потребителите веднага, е нужно да се изтрие кешираната версия на сървърно ниво (независимо дали потребителят я е отварял преди това, както е при кеширането в браузъра).

Компресиране на файловете – редуцира техния размер на сървърно ниво и по този начин намалява нужното време за техния трансфер до браузъра на потребителите. Най-често се използва GZIP компресиране. Когато сървърът изпрати комприсираните файлове при заявка за зареждане на страницата, браузърът ги получава много по-бързо, декомпресира ги и визуализира резултатът.

За да стане по ясно как действа GZIP компресирането, ще ви дадем за пример един казус, с който много от вас са се сблъсквали – искате да изпратите цяла папка със снимки на ваш приятел по имейл. Ако опитате да ги качите едновременно в имейл, първо ще отнеме доста време, и второ самата имейл услуга, която ползвате най-вероятно има максимално допустим размер на трансферираните файлове.

По-доброто решение е да компресирате всички изображения в т.н. архив, с помощта на софтуер като Winrar, който ще намали общия размер на файловете, за да можете бързо и лесно да ги изпратите, а след това вашият приятел може да ги разархивира и разгледа. По подобен начин работи и сървърното компресиране на файловете на сайт.

Има множество други фактори, които оказват влияние върху скоростта на зареждане, но сме се постарали да ви посочим само основните, които засягат техническата оптимизация на сайтове.

Сигурност на сайта

Сигурността е много важна не само за вас, като собственик на уеб сайт, но и за потребителите, които го посещават. Когато пазаруват от вашия онлайн магазин, те искат да бъдат сигурни, че личните им данни няма да попаднат в ръцете на недоброжелатели, нито пък ще хванат някакъв вирус, който да навреди на компютъра или мобилното им устройство. Google цени високо сигурността в интернет пространството и се стреми да показва на потребителите изцяло безопасни за тях сайтове.

В последните няколко години особено актуален стана т.н. SSL сертификат, който осигурява криптирана връзка. Чрез нея сърфирането онлайн е много по-безопасно, а шансът трета страна да проследи и види обменяната информация – минимален. Ето защо търсачката дава предимство на защитените със SSL сертификат сайтове. От тази година официално новите версии на браузърите ще показват предупредителни съобщения на потребителите, че връзката им не е защитена, и е препоръчително да не въвеждат никакви лични данни в сайтове, които не използват криптирана връзка.

Какво означава това – значителен спад в конверсията, загуба на клиенти и пари. Внедряването на SSL сертификат е задължително за всеки бизнес, който иска да успее онлайн. Зареждането на сайт през https://, за сметка на http:// бързо и видимо ще донесе позитиви за цялостното класиране в резултатите от търсене.

Освен използването на криптирана връзка, за Google е важно сайтът да не съдържа злонамерен код. Обикновено такъв код може да се инжектира в сайта чрез успешна атака от хакери, или сами да го качите на сървъра, без да подозирате – например ако използвате nulled тема или плъгин (платен продукт, който някой е преработил и пуснал безплатно и нелегално онлайн за изтегляне). За подобни проблеми можете да разберете чрез Google Search Console или директно в браузъра. Защитата срещу хакери е превантивна мярка, която задължително трябва да се вземе, тъй като при наличие на проблем, сайтът ви може да изпадне от класирането в търсачките, а възстановяването понякога отнема месеци.

Оптимизация на структурата на сайта

Структурата на един сайт трябва да бъде максимално удобна за навигиране от страна на потребителите, а също така и лесна за обхождане от ботовете на търсачките. За да има ефект цялостната техническа SEO оптимизация, всички страници от сайта трябва да бъдат достъпни на максимум 3-4 клика.

Най-важните страници, за които искаме водещи позиции в резултатите от търсене, следва да са достъпни от всяка една страница на сайта. Този ефект се постига с правилно структуриране на основното навигационно меню. Например, ако разполагате с онлайн магазин, в основното меню следва да присъстват всички основни категории продукти.

Всичко изложено до момента звучи напълно логично, но доброто структуриране не се изчерпва само със създаването на навигационно меню. Сайтовете реално представляват логически свързани папки със съдържание. За да могат обхождащите ботове по-лесно да разберат какво точно предлага на потребителите един сайт, и кои са неговите първостепенни страници, трябва да им се окаже нужното съдействие, независимо колко интелигентни са станали.

Ако разполагате с голям онлайн магазин, със сигурност сайтът има множество отделни страници. Колкото и да е голямо разнообразието от предлагани продукти, от SEO гледна точка, е добре да бъдат систематизирна в максимум две основни папки (категории). В случай, че предлагате дрехи онлайн, а в това число и рокли, тези продукти следва да бъдат разпределени в една основна категория – дамски дрехи, и в една подкатегория – рокли. Това означава, че крайната целева страница, а именно даден продукт, ще бъде трето ниво във структурата на сайта – например : магазинзадрехи.com/дамски-дрехи/рокли/красива-рокля-на-цветя.

Идеята е продуктът да бъде на максимум три клика разстояние. Освен лесната навигация, важно е отделните папки със съдържание да бъдат вложени една във в друга, в зависимост от логическата си свързаност. Не забравяйте, че ботовете обхождат всички сайтове посредством вътрешните връзки между отделните страници. За да се придаде допълнителна тежест на една основна страница, каквато се явява основната категория дамски дрехи, е нужно е структурата на сайта да се съдържат семантично свързани други страници.

Тук става въпрос за т.н SILO структура, при която тематично свързани страници се групират, за постигане на максимална релевантност на семантиката при всяка от тях. Нагледно една добре оптимизирана структура на онлайн магазин изглежда по следния начин:

silo структура на сайт

Целта на този тип SEO оптимизация на структурата на сайта е цялото съдържание да се „разграфи“ по такъв начин, че за ботовете да бъде ясно кои страници са основните, и кои ги допълват смислово. Ако разгледаме отново посочения по-горе пример с конкретен модел рокля – за ботовете е ясно за какво става въпрос в тази страница, успява да направи връзката между категорията рокли и моделът с цветя посредством вътрешния линк към продукта, но е важно да бъде указано, че точно този модел е част от структурата с всички модели рокли посредсвом внедравянето му в общата структура на url адресите.

Удобен дизайн за мобилни устройства

В момента цялото уеб съдържание се индексира чрез т.н. Mobile First индекс. Това означава, че ботовете на Google обхождат първо мобилните версии на сайтовете, и въз основа на тях се определя полезността и авторитета на отделните страници. Съдържанието, което се сервира на мобилни устройства следва да бъде идентично с това на десктоп устройства.

Ако например липсва основното меню в мобилната версия на сайта, това ще окаже влияние не само на класирането на сайта в резултатите от търсене през мобилни устройства, но в голяма степен и на представянето на същия сайт при търсения през десктоп. Ето защо е важно да се направи задълбочен одит не само на декстоп версията, но и на мобилната.

Внедряването на Responsive дизайн вече не е просто лукс, а задължително условие за успех на онлайн бизнеса ви, тъй като над 60% от потребителите търсят през мобилни устройства, и тази цифра ще расте и вбъдеще. Оразмеряването на страниците според резолюцията на съответното мобилно устройство не само подобрява потребителското изживяване (което е индиректен фактор за по-добро класиране), повишава конверсията, но и носи своите позитиви от гледна точка на SEO оптимизацията.

Ролята на фирмата за оптимизация на сайтове, с която ще работите е, да се убеди, че техническият SEO одит, който е изготвен, ще се реализира не само на десктоп версията, но и на мобилната. От особена важност е всички подобрения, функционалности и особено съдържание на сайта да бъдат идентични и в двете версии.

Премахване на дублирано съдържание

Полезността на съдържанието на една страница се определя според множество фактори, но един от основните е неговата уникалност. Google дава предимство на ново, различно съдържание, което не би могло да се намери на друго място. Това важи не само за уникалност спрямо съдържанието на други сайтове в интернет, но и рамките на вашия сайт.

Когато става въпрос за дублирано съдържание от гледна точка на onsite seo оптимизацията, се има предвид основно автоматично генерираното съдържание. Повечето системи за управление на съдържанието (CMS) генерират различни url адреси за едно и също съдържание. Нашата роля е да установим всички възможни причини за дублиране. Основните насоки в това отношение са:

 • Множество варианти за зареждане на сайта
 • Страници, които имат параметри в url адресите
 • Използване на филтри
 • Странициране
 • Неправилно зареждане на Silo структурата

Задаване на основна версия на сайта

Всеки сайт може да се зарежда по няколко различни начина – с www, без www, с http или https протокол. За Google това реално са различни сайтове и по тази причина следва да се зададе една основна версия на сайта, през която да се зарежда съдържанието. Както споменахме, силно препоръчително е сайтът да разполага с SSL сертификат. Следователно сайтът трябва да се зарежда единствено на адрес https://example.com или https://www.example.com (в зависимост от предпочитанията ви). Всички останали версии на страниците трябва да пренасочват към основната версия. Това се постига с настройки на сървърно ниво.

Задаване основна версия на страници с параметри, филтри и странициране

Най-често срещаният SEO проблем при онлайн магазините е дублираното съдържание в отделните страници с продукти. Дублажът се получава от използвани филтри и сортиране на продуктите – например по цена, размери и други характеристики. Това е полезна функционалност за потребителите, чрез която бързо и лесно могат да намерят желания продукт, без да се налага да разглеждат всички.

Филтрите генерират множество нови url адреси, които реално се отнасят за една и съща категория продукти. По този начин тежестта на основната категория продукти се разпределя между всички генерирани адреси от филтрите, което оказва негативен ефект на нейното позициониране. При използването на филтри или сортиране, ако не са зададени нужните инструкции за обхождащите ботове, в резултатите от търсене ще се показват не само основната категорийна страница, но и автоматично генерираните адреси с параметри. Така например, вместо да се класира основната страница при търсене на дамски дрехи, на потребителите ще се показва страница с филтър с продукти между 10 и 30 лева, което не е добре нито за вашия сайт, нито за потребителите.

Това важи не само за филтрите и сортирането, но и за страницирането – ако например всички продукти се разпределени по 18 на страница, и общо има повече от една страница. Тук отново се изполават параметри от типа ?page=2. За да се зададе основна версия на страницата с определен тип продукти се използва т.н. Rel=Canonical. Чрез този HTML елемент се посочва на търсачката коя е предпочитана версия на дадена страница.

Всички страници, които имат параметри в адресите си ще посочват основната версия на страницата, и няма да бъдат индексирани. Основната версия също трябва да има каноникал елемент, сочещ към себе си. Имплементирането на Canonical релация е сложна задача за непрофесионалисти и затова препоръчваме да се обърнете към специализирана фирма за SEO.

Уникализиране на адресите на всяка страница

SILO структурата на сайта, за която вече споменахме означава, че някои от страниците ще са вложени в адресите на други страници, които се намират на по-високо ниво в йерархията. Например продуктите ще се намират в определена категория и подкатегория. При някои системи за онлайн магазини обаче, продуктите се зареждат както в SILO структура, така и извън нея. По този начин например продуктът рокля на цветя ще се зареди на два различни адреса:

https://example.com/дамски-дрехи/рокли/рокля-на-цветя

https://example.com/рокля-на-цветя

Страницата на продукта е абсолютно индентична при зареждането на двата адреса, и по този начин се получава вътрешен дублаж. Необходимо е да се направят нужните SEO настройки тази продуктова страница да се зарежда само в SILO, а другата версия на адреса да пренасочва към основната с 301 редирект.

Правилно индексиране чрез техническа СЕО оптимизация

В индекса на Google трябва да присъстват единствено страници, по които целим класиране. Освен премахване на дублираното съдържание, е нужно да забраним за индексация административни страници. Освен това, е задължително да насърчавам ботовете да обхождат колкото може по-често всички съществуващи страници и новосъздадени такива, ако искаме да имаме по-добро цялостно позициониране на сайта.

Използване на noindex

Страници, използвани с чисто аднимистративна цел, като количка, профил, checkout и други подобни не бива да бъдат индексирани. Използването на noindex може да стане с meta tag, разположен в <head> частта на страницата, или чрез забрана през файла robots.txt. Друг тип страници, които следва да бъде забранена за индексация са резултатите от търсене през вътрешната търсачка на сайта. Същото важи и за къстъм страницата за грешка 404. Подобни динамично генерирани url адреси не трябва да се индексират, тъй като не носят никаква полза за потребителите, а освен това генерират и т.н. thin content.

Използване на robots.txt

Файлът robots.txt се използва, за да бъдат инструктирани различните обхождащи ботове, какво следва да се обхожда и индексира и какво не. Независимо дали ще забраним индексирането на определени страници с мета таг noindex, е препоръчително сайтът да разполага и с robots.txt файл. Чрез него могат да се забранят за индексация и определени папки от сайта, за които използването на мета таг не е приложимо.

XML карта на сайта

Колкото повече страници има един сайт в индекса на google, толкова повече трафик може да се очаква. Понякога обаче отнема доста време ботовете да обходят всички страници, особено тези, които се намират по-навътре в структурата на сайта. Същото важи и за нови страници – търсачката може да ги обходи след седмици или дори месеци, ако не ги информирате, че има ново съдържание, което следва да се индексира.

XML картата съдържа всички линкове към страниците на сайта и при добавяне на нова страница, тя автоматично се включва в картата. За да уведомявате регулярно обхождащите ботове за наличието на нови страници, е необходимо генерираната XML карта да бъде изпратена през Google Search Console.

Onpage SEO оптимизация на сайт

Вътрешната оптимизация за сайтове включва всички дейности, засягащи съдържанието и отделните ключови HTML елементи от всяка страница. Много SEO фирми пренебрегват важността на качествента вътрешна оптимизация, което е голяма грешка, с оглед последните промени в алгоритъма на търсачките.

SEO оптимизацията по няколко основни ключови думи за целия сайт е изключително неефективен подход. След пускането на Google Колибри през 2013 г., се промени изцяло начинът, по който търсачката разчита всеки един текст и съответно определя неговата релевантност спрямо потребителските заявки.  При този алгоритъм водещи са не толкова отделните ключови фрази, които присъстват в текста, а целият контекст (смисъл или семантика).

Ето защо, за да бъде успешна цялостната оптимизация на един сайт, е важно първо да бъде изършен цялостен анализ на предлаганите в сайта продукти или услуги, начинът, по който потребителите търсят такива продукти/услуги, и на тази бази да бъде създадено семантичо ядро от ключови фрази, по които ще се оптимизира всяка отделна страница от сайта.

Проучване на ключови думи

Когато стартираме СЕО оптимизация е важно да знаем по какви думи хората търсят дадения продукт/услуга. Единствено така можем да предприемем нужните действия, за да се увеличава органичния трафик във времето. Безсмислено е да се оптимизират страници по думи, които хората почти не използват при търсене.

Проучването на ключови думи е дълъг процес, които изисква много работа и постоянство, за да бъде извлчен максимума от потребителското търсене. За целта могат да се използват различни иснтрументи, в зависимост от нуждите. Важно е да се систематизират и самите ключови фрази, според тяхното предназначение:

 • Висококонкурентни фрази с висок брой месечни търсения
 • Транзакционни фрази с висока конверсия
 • Информационни фрази
 • Свързани фрази
 • Long tail фрази
 • Семантично свързани фрази

Ключовите думи, които сами по себе си биха донесли висок ръст в органичния трафик имат по-висок брой месечни търсения. Тези фрази обаче са доста общи и конвертират много по-малко от транзакционните или Long-tail. Все пак, при SEO оптимизацията, това са едни от най-важните за клиента фрази.

Как да намерим висококонкурентни ключови фрази, по които да работим за цялостната SEO оптимизация?

Разбира се, най-подходящият инструмент за целта е Google Keyword Planner. Едиственото ограничение на този инструмент е, че трябва да имате поне една активна реклама в Google Adwords. В противен случай, данните за броят месечни търсения по дадена фраза ще бъдат доста общи (в диапазон).

В зависимост от съдържанието на дадена страница, ще търсим чрез инструмента най-подходящите рекламни групи (група с вариации на основната ключова дума). Определянето на основните ключови фрази, които ще се използват при SEO оптимизацията на дадена страница е може би най-тънкия момент, за който се изисква много опит и съобразителност.

Ако например ще оптимизираме страница от онлайн магазин, в която се предлагат дамски дрехи, очевидно основната ключова фраза за тази категорийна страница ще бъде дамски дрехи. Тази фраза е висококонкурентна, тъй като има множество онлайн магазини за дамски дрехи, и шансовете за бързо класиране на водещи позиции е малък. Ето защо, освен тази водеща фраза, ще потърсим сходни такива, които също се отнасят за дамски дрехи, но имат по-малко търсения и са с по-ниска конкуренция (в резултатите от търсене, а не между рекламодателите).

Започваме да търсим фрази, които съдържат в себе си основната фраза „дамски дрехи“. Появяват се различни предложения за рекламни групи:

анализ на ключови думи

Нека видим какви предложения има в групата „онлайн дамски“:

Виждаме няколко фрази с приличен брой търсения: дамски дрехи онлайн, онлайн дамски дрехи, онлайн бутици за дамски дрехи, маркови дамски дрехи онлайн, модерни дамски дрехи онлайн и други.

анализ на ключови фрази

В случая, виждаме, че има и други предложени фрази, и въпреки че са семантично свързани, няма да ги включваме в списъка с висококонкурентни фрази, тъй като вероятно магазинът разполага с отделни страници-категории продукти, които ще са много по-релевантни – например дънки, сака, палта и т.н. Събираме всички максимално релевантни фрази от тази група, и по същия начин преглеждаме всички предложения от инструмента. Отбелязваме си за коя точно страница от сайта ще се използват всички тези фрази за целите на SEO оптимизацията.

Транзакционни фрази за СЕО на онлайн магазин

Преминаваме към отсяването на транзакционните фрази – това са такива ключови думи, по които обикновено хората търсят с идеята да закупят. Транзакционни фрази например са: евтини дамски дрехи, дамски дрехи цени, разпродажба на дамски дрехи, намаления на дамски дрехи, промоция на дамски дрехи и т.н.

Дори да нямат особено високо количество търсения подобни фрази, винаги е добре да се включват в оптимизацията на сайта. По този начин дори едно посещение по такава фраза може да ви осигури продажба.

Информационни фрази

Информационните фрази обикновено дават отговори на някакви въпроси, които силно интересуват потребителите. Това означава, че е нужно да се проучи как точно потребителите биха задали въпроса си в търсачката, за да им осигурим максимално релевантен резултат. Информационни фрази могат да бъдат съчетание от основна ключва фраза и въпросителна дума – например какво, кои, защо, кога, как и т.н.

Тези ключови думи обикновено следва да се използват в чисто информационни статии, но разбира се, са възможни и изключения, в зависимост от спецификата на нишата. Подходящи са за използване в продуктови описания например, когато дадения продукт дава решение на даден проблем. Нека видим какви подсказки ще ни даде търсачката, при изписване на въпросителната дума „как“:

сродни ключови фрази

Фразата „как да отслабна“ веднага привлича вниманието, тъй като освен в чисто информационна статия, определени продукти биха могли да задоволят дадена потребност, т.е да се превърнат в транзакционни фрази. Такива продукти могат да бъдат хранителни добавки, индивидуални диети и фитнес планове – реално потребителите търсят не само информация, но и решения.

Свързани фрази

Свързаните фрази обикновено спомагат за разширяване и обогатяване цялостната семантика на текста. Как да ги намерим – има няколко удобни начина:

 • Подсказки в търсачката
 • Сродни търсения в търсачката
 • Идеи от Google Keyword Planner
 • Идеи от io

Подсказките от търсачката са фрази, които Google смята за релевантни на първата изписана дума (фраза) и предлага резултати, по които има реални търсения от потребители. Свързаните фрази отнемат доста време за анализ, но са много важна част от цялостното проучване на keywords. Такива фрази не само обогатяват текста и страницата, но водят и до увеличаване на трафика при търсене по Long tail.

Нека проверим какви подсказки ще ни даде търсачката при търсене по „дамски дрехи“:

 

подсказкиТук можем да видим някои допълнителни фрази, които сме пропуснали при проучването на основни и транзакционни фрази. По същия начин, можем да използваме и допълнитени основни фрази като „дамски дрехи онлайн“.

подсказки за ключови думи

За абсолюютно всички фрази, можем да потърсим свързани фрази по този начин.

Сродните фрази, които се показват след търсене по дадена фраза, могат да бъдат видяни под всички резултати:

сродни ключови думи

Друг начин за търсене на сродни ключови фрази за целите на предстоящата SEO оптимизация на вашия сайт, е чрез използването на инструментите Google Keyword Planner, за който стана въпрос вече, и KeywordTool.io. Този безплатен SEO инструмент е изключително полезен при търсене не само на сродни ключови фрази, но и на Long Tail. Резултатите, които показва включва голяма част от фразите, които ще видите при търсене в инструмента на Google, подсказките и сродните търсения, които вече разгледахме.

Освен тях обаче, можете да видите и допълнителни идеи, които може би сте пропуснали. Голяма част от тези фрази нямат голям брой търсения, но сумарно биха привлекли повече потребители, от всяка отделна фраза, която има по-голям брой търсения. Ето защо е важно да се обърне внимание на инструмента, който мнозина може би подценяват.

Семантично свързаните ключови фрази включват думи, които допълват целия смисъл на текста. Използването им е ключово за успешна onage SEO оптимизация, тъй като алогритмите на търсачката много по-лесно биха разбрали за какво точно става въпрос в текста, и страницата ще има по-висока тежест спрямо конкурентите. Изготвянето на цялостна семантика за дадена страница е финалния етап при проучването на ключови думи.

Семантичното ядро може да включва:

 • Всички основни и транзакционни ключови фрази
 • Свързани фрази и Long tail
 • Синоними
 • Хипоними и хипероними
 • Характеристики на продукт или услуга

Вече разгледахме някои от основните типове думи, които формират семантичното ядро. Сега ще обърнем внимание и на части от речта, които също имат директно влияние върху цялостното покриване на дадена тема.

Синонимите са широко познати на всички – от гледна точка на SEO се използват с цел обогатяване на текста, избягване на повторенията и пренасищане с едни и същи фрази (нещо, към което умишелно някои „оптимизатори“ се стремят, т.н. keyword stuffing). Лесно можете да намерите подходящи синоними за основните ключови фрази, по които ще се оптимизира сайта – за целта използвайте синонимен речник. Например подходящи синоними на фразата „дамски дрехи“ са: дамско облекло, дамска мода, дамски тоалети, женски дрехи, облекло за жени и др.

Хипонимите и хиперонимите са сравнително малко познати като понятия, но с тяхна помощ Google може да разбере още по-подробно за какво става въпрос в даден текст. Хипонимът е дума, подчинена семантично на друга дума с по-широк смисъл. Например рокля, пола, туника са хипоними на „дамски дрехи“. Хиперонимът е в общи линии обраното на хипоним – представлява по-общо понятие, смислово свързано с по-тясното. Например, дамски дрехи е хипероним спрямо думата рокля. Логично е да споменем, че според SILO структурата на сайта, можем да определим какви хипоними и хипероними да се използват при създаването на семантично ядро за SEO целите ни.

Характеристиките на даден продукт също допринасят за изграждането на семантичното ядро. Ще използваме отново примера с дамските дрехи, въпреки, че не е най-удачния вариант за целта. Характеристики на дамска рокля:

 • Цвят
 • Състав – например % памук, еластан и т.н. – това са материали, използвани за производство на дрехи
 • Отделни елементи от роклята – например деколте, ръкави, цип, дантела, шев, кантове
 • Размер – S, M, L – това са познати размери за дрехи

Посочването на подобни характеристики е важно не само за извършваната SEO оптимизация, но и за по-добро потребителско изживяване и повишаване на конверсията. Все пак колкото по-подробно са представени характеристиките на един продукт, толкова по-лесно потребителят може да вземе решение да купи.

Вече имаме пълния списък с ключови фрази, по които ще се оптимизира сайта. Предстои използването им за вътрешното SEO.

SEO оптимизация на url адрес

URL aдресът е един от основните onpage фактори, по които търсачката определя за какво става въпрос в дадена страница. Въпреки, че неговата тежест не е толкова висока, колкото беше преди време, е задължително поне адресите да са SEO-friendly. Това означава, че трябва да са съставени от смислени думи, независимо дали са на кирилица или на латиница.

Пример за SEO friendly url адрес:

https://example.com/damski-drehi/rokli

Пример за адрес, който не е SEO friendly:

https://example.com/?page=main&cat=21&subcat=112&lang=bg

Няма да повдигаме вечния въпрос: URL адреси на кирилица или на латиница да използваме? И двата типа имат своите предимства и недостатъци, но е важно цялостната url структура да бъде или по единия, или по другия начин (да се избягва микс от двете). Въпреки, че Google алгоритъма е достатъчно интелигентен, да разбере, че адрес damski-drehi се отнася за дамски дрехи, и не е нужно точно съвпадение, все пак има определени позитиви, ако адресът е изписан на кирилица. От друга страна, при транслитерацията, адресите на кирилица стават много дълги и трудни за споделяне (например в социални мрежи или форуми).

Оптимизирано заглавие на страницата (title)

Заглавието е най-важният HTML елемент от една страница на сайт и следва да бъде изпипано до съвършенство. Перфектното заглавие не само ще помогне за успешната SEO оптимизация, но и ще помогне за повишаването на CTR (за който ще стане въпрос след малко). Заглавието не е видимо в самата страница – можете да го видите с hover на мишката върху таба на браузъра, където сте я отворили.

SEO заглавие

SEO заглавието е разположено в <title> таг в изходния код на сайта, разположен в <head> частта. Това е едно от първите неща, които обхождащият бот вижда, посещавайки сайта ви. Заглавието играе роля на основна тема, за която става въпрос в страницата. Следователно, в това заглавие максимално добре следва да се включат основните ключови фрази, по които ще се оптимизира страницата.

Разбира се, заглавието не бива да бъде претрупано с ключови фрази и думи, защото ще бъде възприето като спам, а освен това ще загуби релевантност (търсачката ще бъде объркана на кои фрази да даде приоритет). Най-важните думи трябва да бъде разположени максимално в началото на заглавието, тъй като за Google те имат най-висока тежест. Освен това, ако заглавието ви е по-дълго от 55-60 символа, в резултатите от търсене няма да се появява цялото, което може да доведе до понижаване на CTR за важни ключови фрази.

Въз основа на създаденото семантично ядро за съответната страница, се стримим да напишем такова заглавие, което съдържа основните фрази (с висок брой търсения) и транзакционните фрази. В някои случаи е добре да се използват и някакви приканващи към действие думи, дори да нямат никакви търсения и не са част от семантичното ядро. Тяхната цел е да накарат потребителя да посети именно вашия сайт, за сметка на конкурентните.

Заглавия и подзаглавия – H1,H2, H3

Заглавието на страницата H1 е html елемент, който е видим за потребителите и е вторият по важност onpage фактор в SEO оптимизацията на сайтове. Основното предназначение на H1 е да посочи на потребителите каква е основната тема на страницата, която посещават. В този ред на мисли, H1 е препоръчително да бъде максимално кратко и ясно, като разбира се, в него изплзваме някакви важни думи от изготвеното семантично ядро. За постигане на максимален ефект, е добре title и h1 на страницата да бъдат различни. Ако например в тайтъла не можем да включвим някаква важна дума или фраза, за която целим добро класиране, бихме могли да я използваме в H1.

Подзаглавията са всички елементи, разположени в тагове H2-H6. Подзаглавията H2 представляват подтема на основната тема в страницата, като всяко следващо подзаглавие H3, H4 и т.н. представлява заглавие, посочващо някаква разбивка на подтемата. Тези елементи са важни за цялостното структуриране на текста според семантичното ядро. H2-H6 елементите също така привличат вниманието на потребителите, и помагат за по-лесно ориентиране за ключовите моменти в текста, без да се налага да го прочетат целия. Тяхното влияние върху onpage оптимизацията на сайта е по-малко, от заглавието и h1, но имат своите големи позитиви, ако се използват правилно.

Създаване на оптимизирано съдържание за търсачките

Целият труд, вложен в пълното проучване на ключови думи, ще се отплати при създаването на оптимизиран текст (SEO копирайтинг). Тук идва момента, в който трябва да използваме цялото семантично ядро, за да успеем да постигнем желаните резултати и подобряване цялостното класиране на сайта по всички желани ключови фрази. Има някои специфични методи за писането на текст, оптимизиран за търсачките, и в същото време максимално атрактивен и полезен за потребителите. По очевидни причини, няма да издадем всички свои тайни, но ще посочим няколко основни правила:

 • Основната ключова дума/фрази трябва да присъства в началото на текста
 • Използване на всички думи от семантичното ядро – не е нужно ключовите думи да се използват дословно, за да бъдат „разбрани“ от търсачката
 • Първият абзац трябва да грабва вниманието, и да накара потребителят или да продължи да чете, или да предприеме някакво действие
 • Съдържанието трябва да бъде ангажиращо – времето, прекарано на дадена страница е ранкинг фактор
 • Трябва да се избягва пренасищането с ключови думи
 • Обединяване на няколко ключови фрази от семантичното ядро – например вместо да използвате 3 пъти основната ключова дума „дамски дрехи“ , за да покрием фразите от семантиката „дамски дрехи онлайн“, „магазин за дамски дрехи“ и „дамски дрехи цени“, бихме могли да ги обединим в едно смислово изречение – Нашият онлайн магазин предлага дамски дрехи на атрактивни цени.
 • Рекламни послания – текстът не само трябва да ангажира потребителите, но и да продава

Съдържанието е изключително важно за успеха на провежданата СЕО кампания, отнема най-много време и е най-трудно да бъде оптимизирано максимално добре. Реално, създаването на оптимизирани текстове е основният фактор, който всяка агенция има предвид, когато изготвя ценова оферта за SEO оптимизация.

Важно е да отбележим, че без оптимизирано съдържание, един сайт не би могъл да се класира достатъчно добре по множество фрази, които не само носят трафик, но и продажби. Да не забравяме, че фразите с висока конверсия са Long tail и транзакционните такива. Ако липсва текст, покриващ основна част от семантиката, не можем да очакваме трафик по дълги фрази.

Meta описание

Meta Description е част от вътрешната SEO оптимизация, въпреки, че не се вижда от потребителите в сайта. Това е кратко описание на страница, което се вижда единствено в резултатите от търсене. Мета описанието не влияе директно върху позициите на сайта. То е важно само и единствено за повишаване на CTR (Click Through Rate). Броят кликове върху даден резултат на 100 импресии е фактор, който може да донесе много позитиви на съответната страница. Колкото по-висок е CTR, толкова по-авторитетна става страницата в Google. Това е сигнал за търсачката, че резултатът е високо релевантен за потребителската заявка, и следва да бъде показван по-високо в класирането. Все пак основната цел на търсачката е предлагане на най-релевантните резултати, нали така?

Дължината на мета описанието следва да бъде около 160 символа и основната му цел е да накара потребителите да кликнат върху резултата. Това може да стане по различни начини – използване на рекламни послания, привличащи вниманието думи, транзакционни фрази, различни HTML символи и др. Хубаво е да се съдържат и основните ключови думи от семантичното ядро, за да посочат на потребителите за какво става въпрос в страницата. Ето пример за едно оптимизирано мета описание на наш клиент:

SEO оптимизирано мета описание

СЕО оптимизация на изображения

Снимките трябва да бъдат оптимизирани не само за целите на техническата оптимизация на сайтове (компресиране, оразмеряване, кеширане), но и от гледна точка на onpage SEO. Освен за подобряване класирането на дадена страница в резултатите от търсене, оптимизираните изображения могат да привлекат допълнителен трафик при търсене на изображения. Има два основни елемента, които следва да бъдат подобрени – име на изображението и alt таг.

Името на изображението формира неговия url адрес. Затова е важно преди да качите дадено изображение, да му поставите подходящо заглавие. Например, ако имате изображение на рокля на цветя, е добра идея заглавието да бъде рокля-на-цветя (roklya-na-cvetya), със съответното разширение на файла – jpg, jpeg, png и т.н. Не би било практично, ако изображението е с име image-002.jpg.

Alt тагът е текстовия еквивалент на изображението, с помощта на който търсачката разбира какво има на снимката. Въпреки, че алгоритъмът на търсачката вече успява в някаква степен да разпознава изобразените елементи, alt тагът си остава незаменим. Когато задаваме alt таг, е добре да използваме подходящи ключови думи от семантичното ядро, описващи максимално добре изобржанието. В посочения пример – къса дамска рокля с цветя.

Форматиране на текста

Оформянето на текста е важно за подобряване на неговата четимост от потребителите. Тук включваме не само обособяването на тематично свързани параграфи, но и използването на подзаглавия, за които вече стана въпрос. Лесната четимост спомага за подобряване на потребителското изживяване, висока ангажираност и съответно по-дълго време, прекарано на страницата – важен индиректен SEO фактор.

Вътрешни линкове

В зората на интернет, когато Google тепърва е прохождал в ролята си на търсачка, предоставяща на потребителите най-релевантните резултати, линковете, свързващи отделните страници на един сайт, както и линковете от външни сайтове, са били в основата на алогритъма. Чрез текстовите линкове, търсачката е разбирала за какво става въпрос в съответната страница (самото съдържание е бил по-второстепенен ранкинг фактор).

Доста години по-късно, линковете си остават важен фактор в СЕО оптимизацията. Обхождането на всички страници от един сайт става чрез прехвърлянето от една страница на друга посредством хиперлинкове. Текстът на тези линкове указва на ботовете каква е основната тематика на свързаната страница. Вътрешните връзки са полезни не само за търсачката, но и за потребителите – така биха могли да намерят друго полезно съдържание в сайта.

Използването на вътрешни линкове с анкор текст, който е свързан със семантичното ядро на страницата, помага за по-доброто разбиране на основната тема. Разгледайте страницата, която четете в момента, и ще видите различни вътрешни линкове, към други страници от сайта, които са свързани с тематиката, засегната в текста тук.  Доста добър пример за тази практика е Wikipedia.

Практиката показва, че ако не можете да си набавите качествен външен линк, е много по-добра идея, да свържете някоя вътрешна страница с определен текстови линк. Ефектът ще бъде много по-добър, вместо да получите некачествен външен линк към същата страница.

CTR (Click Through rate)

На няколко пъти споменаваме този термин – честота на кликовете. Показателят отразява броят кликове, които получава дадена страница на всеки 100 импресии в резултатите от търсене. Обикновено най-висок CTR имат първите 3-5 резултата, тъй като потребителите рядко стигат до следващите няколко на първа страница (да не говорим за 2-3 страница). Все пак, много зависи каква е нишата, доколко потребителите са склонни на извършват проучване и сравнение на различни продукти и услуги.

Има различни SEO техники, с чиято помощ CTR може да бъде повишен. Основните елементи, които подлежат на оптимизация за увеличаване на CTR са:

 • Title
 • Meta Description
 • URL
 • Структурирани данни

В една от нашите статии в блога можете да намерите по-подробна информация за това как да увеличим CTR в търсачките.

Ангажираност на потребителите

Високата ангажираност на потребителите е неофициално директен ранкинг фактор. Колкото повече време прекарват в сайта, колкото повече страници разглеждат, и колкото по-нисък е bounce rate, толкова по-добре. Ангажирането може да се подобри посредством множество начини:

 • Полезност на текста и предлагането на решение на даден проблем
 • Дължина на текста – перфектната предпоставка за повече прекарано време на сайта, особено ако текстът е интересен и полезен
 • Използване на мултимедия – изображения, инфографики, графики, видео, галерии, slideshow и др.
 • Вътрешни линкове и отличаващи се полета с линкове към други страници от сайта
 • По-добра четимост на текста и приятно форматиране
 • Атрактивен дизайн на сайта
 • Скорост на зареждане на страниците
 • Използване на рекламни послания и Call-to-action

Степента на ангажираност влияе не само на фактора потребителско поведение, но също така е предпоставка и за по-висока конверсия. Ние от SEO Interactive винаги работим в тази насока както при изработката на сайтове, така и при тяхната оптимизация.

Външна (off-page) SEO оптимизация

Външната оптимизация на сайтове, както се досещате, е насочена към подобрения, реализирани извън вашия сайт. Алгоритъмът на търсачката оценява авторитета на дадена страница не само въз основа вътрешни фактори, но и на външни такива: входящи линкове, социални сигнали, разпознаваемост на бранда, локално търсене и др.

Влиянието на външните фактори все повече намалява заради мерките, които Google предприема срещу манипулирането на резултатите посредством изкуствено натрупване на линкове, но все още са и може би винаги ще бъдат неделима част от цялостната SEO оптимизация. През годините бяха създадени различни ъпдейти, пускани периодично от търсачката с цел понижаване в класирането на сайтове, използващи забранени техники за оптимизация.

Най-популярният такъв ъпдейт е т.н Google Penguin, който понижава в класирането (наказва) сайтове, използващи спам похвати за натрупване на голямо количество входящи линкове. Впоследствие, този ъпдейт стана част от алгоритъма на търсачката, което означава, че няма да минат месеци, за да бъде наказан един сайт/страница, използващ забранени техники, а може би дни или седмици. Тогава, от най-голямата търсачка в света обявиха, че игнорират spam линковете, вместо да наказват целия сайт или отделни страници.

Много „SEO специалисти“ в този момент се зарадваха, заради всеобщото погрешно тълкуване: вече можем изкуствено да трупаме хиляди линкове към даден сайт, Google няма да ни накаже, и ще отчете само тези, които смята за качествени, а не за спам.

Всъщност има огромна разлика между спам, качествено и некачествено. Всяко от трите понятие е трудно за дефиниране и разбиране, тъй като нашите представи са едни, докато алгоритъмът на търсачката почти сигурно работи по различен начин. Ще се опитаме максимално систематизирано да посочим основните критерии за определянето на един линк като добър или лош.

Какво Google счита за спам:

 • Линкове от нерелевантни сайтове (такива, от които няма логика натурално да има линк към нашия сайт)
 • Линкове от сайтове, чиято цел е покупко-продажба или размяна на линкове – т.н. link farms
 • Линкове, създадени от конкуренцията с цел негативно SEO (влошаване на вашите позиции)
 • Линкове от форумни подписи, блог коментари, профилни линкове и т.н. – ако са в особено големи количества
 • Входящи връзки от сайтове с огромно количество изходящи линкове – обикновено т.н. bookmarking сайтове, с някои изключения, директории за статии и други.
 • Огромни количества линкове към даден сайт
 • Еднотипни входящи връзки
 • Използване на еднакви анкор текстове за връзките по силно търсени ключови фрази
 • Бързо натрупани линкове във времето

Тук идва тънката граница, когато Google не разпознава определен линк като спам, и определено го отчита като фактор за позиционирането на страницата, т.е че това е некачествен линк, или изкуствено създаден с цел манипулиране на алгоритъма.

Тъй като линковете бяха основен ранкинг фактор, множество ниско качествени сайтове се класираха напред заради хиляди и дори милиони входящи линкове. Наказването на подобни сайтове бяха крайни мерки с цел прекратяване на тази практика. Това се оказа загубена кауза, напротив – спамът се увеличи, защото дори за няколко месеца с подобни спам похвати (до следващия Пингвин ъпдейт), човек би могъл да натрупа състояние и не би се притеснил особено, когато сайтът му бъде наказан – просто ще си купи нов домейн и ще действа по същия начин.

Друг проблем от подобно естество беше негативното SEO – пускането на спам линкове от съмнителни сайтове, с цел наказание на сайта на конкурент при пускане на ъпдейт от търсачката. Въпреки, че преди промените в начина, по който работи Пингвин, също успяваше в някаква степен да разграничи негативното SEO и не наказаваше всички сайтове, пострадали от такава практика, все пак имаше и такива, които понесоха големи негативи.

Бихме могли да заключим, че Google все още отчита лошите линкове, може би дори повече от всякога – просто вече не бива да се притеснявате от конкуренцията, нито да хабите сили да пускате линкове от всевъзможни места, защото това няма да ви донесе никакви позитиви. Некачествените линкове, в този ред на мисли, в голяма част имат същите характеристики като спам линковете, с разликата че директно влияят на класирането на дадената страница от сайта.

Кои линкове биха могли да са полезни за SEO оптимизацията?

Ако трябва да бъдем честни, най-добрите линкове, които може да получи един сайт, са натуралните. Това са връзки, които Google със сигурност би отчел, че не са изкуствено създадени, по простата причина, че няма как да бъдат нерелевантни на съдържанието на линкващия сайт, нито да бъдат използвани съмнителни анкор текстове на връзките с цел манипулиране на резултатите.

Натуралните линкове са най-трудни за получаване, тъй като сайтът трябва да предлага наистина качествена информация, полезна за потребителите, за да бъдат склонни да я споделят някъде в интернет пространството. Същото важи и за някакви атрактивни продукти, независимо дали заради някаква чудесна тяхна характеристика, или просто заради ниската им цена.

Кои са най-качествените линкове, които може да получи един сайт:

 • Линкове от силно авторитетни сайтове – лични блогове, специализирани нишови сайтове, големи медии и др.
 • Линкове от сайтове със сходна тематика
 • Линкове от форуми
 • Линкове от сайтове за споделяне на мултимедия

Освен източника, от който получаваме линк, е важно какъв е целият линк профил. Един натурално изглеждащ линк профил включва входящи връзки с различни анкор текстове, чисти адреси, името на бранда, връзки към различни вътрешни страници (не само към заглавната), nofollow връзки, линкове от изображения, инфографики, по-общи текстове на връзката като „този“, „тук“, „това“.

Независимо какъв точно тип е линка, по-важна е релевантността, която търсачката вижда. Ако например продавате дамски рокли, и получите линк от статия в моден блог, независимо, че линкът сочи към дамска рокля на цветя с текст „тази“, можете да очаквате не само сътоветния модел рокля да се класира по-напред в резултатите на Google, но и цялата категория с дамски рокли, тъй като двете страници са свързани помежду си. Освен това, в самата статия определено става въпрос за рокли и Google разбира това, също така вижда, че свързаната страница също е за някакъв модел рокля – не е нужно и самият текст на линка да включва думата рокля, за да има позитивен ефект за SEO оптимизацията.

Ние от SEO Interactive винаги се стремим да представяме продуктите и услугите на нашите клиентски сайтове по начин, който кара потребителите да ги споделят в интернет пространството. По този начин вашите сайтове ще получат наистина натурални и максимално полезни за целите на оптимизацията линкове.

Нашата SEO фирма предлага и висококачествени линк билдинг услуги, съобразени с особеностите и изискванията на алгоритъма на търсачката. По този начин вашият линк профил ще бъде максимално натурален, авторитетът на всички целеви страници от сайта ще бъде висок, което ще се отрази позитивно на цялостното му класиране.

Локална СЕО оптимизация

Локалното търсене е част от алгоритъма на Google и засяга не само мобилните устройства, но и десктоп устройствата. На база вашата локация и локация на фирмата или магазина, търсачката показва по-напред в класирането максимално релевантните резултати. Така например, ако търсите магазин за дрехи от IP в София, в първите резултати от търсене ще видите такива магазини с адрес именно в столицата, за сметка на магазини примерно в Бургас или Варна.

Оптимизацията на сайтове за локално търсене засяга както органичните резултати, така и бизнес профилите в Google My Business (резултатите, които се показват на картата). Независимо дали имате бизнес профил или не, вашият сайт е силно препоръчително да се оптимизира за локално търсене. Дори да става въпрос за онлайн магазин без физически адрес, е добре да се посочи поне градът по регистрация на фирмата, чрез която оперира.

Особеното при Local SEO Optimization е, че има допълнителни ранкинг фактори, освен всички посочени по-горе. Един от тях е т.н. NAP (Name, Address, Telephone), или името на фирмата, нейния адрес и телефон. Този ранкинг фактор отчита не само информацията във вашия сайт (например страницата за контакти или посочени данни във футъра на сайта), но и т.н. citations, или споменаването им в интернет пространството.

Част от нашата работа включва правилното посочване на тази информация в сайта, както и създаването на citations, и изграждането на бранд в интернет пространството.

Социални сигнали

Споделянията и харесванията на страници от един сайт са важен елемент от външната SEO оптимизация. Преди години социалните сигнали не бяха ранкинг фактор, но вече са, и то доста силен. Всичко това логично, с оглед мерките, предприети от търсачката спрямо оптитите за манипулиране на алгоритъма и. Споделянето и харесването на дадена страница в социалните мрежи е трудно за манипулиране, и по тази причина търсачката взема предвид оценката на потребителите.

От гледна точка на SEO, създаването на атрактивно и ангажиращо съдържание е основния похват за увеличаване на социалните сигнали. Разбира се, фирмата трябва да разполага със собствен социален профил, хубаво е да се инвестира и в реклама в съответната социална мрежа. Но това, което би накарало потребителите да споделят дадена страница, е нейното качество и полезност.

Citations или споменаване на бранда

Citations се използват не само за оптимизация на сайт за локално търсене. Брандът е само част от NAP, но неговата разпознаваемост за търсачката и потребителите е важен фактор за по-добро класиране. Споменаванията на бранда на фирмата в други сайтове играе ролята на нова генерация линкове, т.е обвързва се съдържанието в съответния сайт с бранда.

За да се осъществи подобна връзка, е нужно изграждането на бранд на сайта в търсачките. Този процес е дълъг и сложен, особено ако става въпрос за нов сайт, който е напълно непознат. Целта на външната SEO оптимизация на сайт посредством споменавания на бранда е именно по-бързото му и лесно разпознаване от търсачката. Процесът включва не само външна оптимизация, но и вътрешна такава.

Подобна роля играят и неживите линкове, т.е url адреси, които са под формата на текст – например https://example.com . Такъв нежив линк не би могъл да се отвори, тъй като не включва определен html таг – a href. Все пак, търсачката го вижда и индексира, което с макар и по-ниска тежест от живия линк, е позитивен сигнал и повишава авторитета на даден сайт.

Това бяха накратко основните дейности, които включва цялостната SEO оптимизация. Съществуват над 200 директни ранкинг фактора, които определят цялостното позициониране на сайтовете в резултатите от търсене, но по очевидни причини не бихме могли да разгледаме всички от тях. Оптимизирането на сайтове е дълъг и сложен процес, изискващ множество знания и умения. Затова ви препоръчваме да се доверите на отговорна агенция, която да ви помогне да реализирате своите цели.

SEO Interactive е фирма, с чиято помощ вашият онлайн бизнес и цялостно фирмено присъствие може да премине на едно много по-високо ниво. Нашите цени за оптимизация на сайтове са едни от най-конкурентните – свържете се с нас, за да обсъдим вашите нужди и цели!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *